Дискові борони

Чому дискові борони такі популярні в Європі

Не потрібно витрачати багато часу та ресурсів на маркетингове дослідження, щоб з'ясувати, що дискові борони (вони ж дискові лущильники або дискатори) – одні з найпопулярніших ґрунтообробних агрегатів на європейському ринку. Саме ця техніка здатна ефективно працювати за різних умов. Саме ця техніка використовується практично цілий рік, тому що спектр її функцій дуже широкий.

Дискові борони застосовуються для лущення стерні після збирання культур, щоб зберегти вологу в ґрунті, також для подрібнення рослинних залишків, для розбивання грудок землі після оранки плугом, для розпушування ґрунту на полях з багаторічними травами... Конструкція сучасної дискової борони дозволяє ефективно працювати на високій швидкості на будь-яких типах ґрунту. Робочі органи дуже рідко засмічуються. Це неповний перелік особливостей дискових борін, які пояснюють таке широке застосування техніки в Європі.

Європейські виробники в основному випускають агрегати з дворядним розташуванням дисків, а, наприклад, американські – з трирядним або чотирирядним розташуванням. Аграрії країн Європи віддають перевагу дворядним машинам, оскільки цього достатньо, щоб у потрібній мірі обробити місцевий ґрунт, подрібнити й закласти в ґрунт пожнивні залишки. Проте в деяких випадках може знадобитися додатковий прохід борони: це вже індивідуальні потреби фермерів, які залежатимуть від типу ґрунту та попередньої культури.

Рівень популярності застосування дискової борони залежить і від специфіки вирощування агрокультур. Наприклад, як в Україні, так і в інших європейських країнах зростають площі під технічними культурами. Після збирання врожаю на поверхні поля залишається багато рослинних залишків, які необхідно закласти в ґрунт.

Особливості ґрунтообробітку в Європі

Сьогодні в суспільстві європейських дослідників, фермерів, політиків точаться дискусії щодо екологічних та ефективних технологій обробітку ґрунту. З кінця ХХ століття в Європі формувалася нова аграрна політика, основи якої базувалися на охороні навколишнього середовища та активній підтримці ґрунтозахисних технологій. Влада та вчені закликали й закликають фермерів залучати мінімальні та нульові технології, скоротити використання добрив та переходити на органічне землеробство. Тому що тривале застосування глибокого обробітку та інтенсивної хімізації погіршує агрономічні особливості ґрунту. У деяких державах, таких як Норвегія стимулюють перехід до екологічного землеробства за допомогою субсидіювання.

Проте багато фермерів під час використання нульової технології обробітку зіштовхнулися з труднощами – бур'яни, хвороби рослин, зростання витрат, зниження врожаю, який не виправдовував вкладень. Тому дискусії стосовно екологічності та економічності землеробства продовжуються й зараз. Вибір технології обробітку ґрунту багато в чому залежить від ґрунтово-кліматичних особливостей та доступної сільгосптехніки. У деяких регіонах використовують нульову технологію, у деяких – мінімальну чи комбіновану. В основному європейські аграрії дотримуються щадних методів землеробства. Однак цілісної системи, максимально пристосованої до ґрунтово-кліматичної ситуації регіону та виключає погіршення структури ґрунтів, на цей час немає.

І як ми згадали на початку статті, саме дискові борони здатні ефективно працювати за різних умов. До речі, ця техніка належить до класу машин для мінімального або щадного ґрунтообробітку.

Дискові борони та щадний ґрунтообробіток

У Європі прагнуть до гармонії екологічності та продуктивності. Це ще одна причина популярності дискової борони.

При нульовому обробітку знижується водопроникність ґрунту, внаслідок чого порушується водний режим. Глибока оранка навпаки сприяє максимальному накопиченню ґрунтової вологи, але при цьому виникає ризик ерозії та виснаження ґрунту.

Більшість аграріїв знайшли компромісний варіант та застосовують мінімальну систему ґрунтообробітку, у якій активно залучені дискові борони.

Ця технологія проводиться в чотири етапи. Під час збирання врожаю комбайни подрібнюють рослинні рештки. Відразу після цього дискові борони виконують лущення стерні попередника на глибину 6-8 см. Восени аграрій знову застосовує дискову борону для обробітку поля на глибину 15-18 см. І на додаток до цього один раз на три роки потрібно здійснювати глибоке розпушування на глибину 35-40 см. Таким чином, в осінньо-зимовий період волога накопичуватиметься і зберігатиметься навесні та влітку.

У результаті лущення стерні дисковими боронами покращується вологомісткість ґрунту, запобігається випаровування води через пори ґрунту. Завдяки своєчасному лущенню ґрунт не пересихає. Якщо не проводити цієї операції, порушується водний баланс, і орати землю вже не можна, оскільки плуг буде вивертати великі спресовані шматки землі.

Тому лущення – це дуже важливий процес у ґрунтообробітку. А дискові борони – ефективна та екологічна техніка для стерньового обробітку.

Отже, основні причини популярності дискових борін у Європі – це ефективна робота в різних умовах і на всіх типах ґрунту, широкий набір функцій, застосування при щадних технологіях обробітку, робочі органи не забиваються, а також зростання в Європі площ із культурами, після збирання яких залишається велика кількість рослинних решток.

Повернутись до списку статей

Зв'яжіться з нами

Наш сайт, як і більшість інших, використовує файли cookie та інші схожі технології (піксельні теги і т. П.), Щоб надавати послуги, найбільш відповідають Вашим інтересам і потребам, а також збирати статистичну та маркетингову інформацію для аналізу та вдосконалення наших послуг і сайтів.

Погодитися Відмовитися Політика конфіденційності