Плуги та глубокорозпушувачі

У розміщених раніше статтях ми розглядали класичні плуги, які під час оранки перевертають шар ґрунту, і анонсували докладний огляд глибокорозпушувачів у окремій статті. Виконуємо обіцяне.

Глибокорозпушувачі чи чизельні плуги є порівняно новою розробкою та почали використовуватися з другої половини XX століття. Масове застосування почалося в кінці ХХ століття. Так, наприклад, у Північній Америці до початку XXI століття за допомогою чизелювання оброблялося понад дві третини всіх орних угідь.

Робочі органи та їх функції

Основна відмінність глибокорозпушувачів від відвальних плугів у назві. Глибокорозпушувачі під час роботи не перевертають ґрунт, а розрізають і розпушують його. Інше найменування глибокорозпушувачів – чизель. Воно є транскрипцією англійського слова "chisel", яке можна перекласти як долото, стамеску чи різець.

Власне, чизельні плуги складаються з двох типів основних робочих органів, які кріпляться до рами. Це різці чи лапи. Вони заглиблюються в шар землі та розрізають її. Через ці складові конструкції чизелі й отримали таку назву. А також за лапами слідує зубовий каток, який подрібнює й розпушує ґрунт. Крім цього, каток переміщує залишки рослин з поверхні під землю, що сприяє насиченню ґрунту корисними речовинами.

Варто зазначити, що, крім просто чизельних плугів, існують комбіновані установки. Виробники до глибокорозпушувача додають ще й дискову борону. Це дозволяє за один прохід трактора поєднати операції з підрізування та розпушування ґрунту зі стерньовим обробітком. У такому разі комбінований агрегат виконує одночасно кілька операцій та економить час та паливо.  

Крім цього, до глибокорозпушувачів можна встановити системи точного внесення рідких та гранульованих добрив. Це розширює перелік функцій машини й дозволяє під час глибокого ґрунтообробітку вносити добрива і, знов-таки, економити.

Глибина обробітку

Зазвичай обробіток ґрунту глибокорозпушувачем іде на глибині від 15 до 60 см. Глибину обробітку можна налаштувати шляхом регулювання занурення лап у землю.

Однак, існують агрегати, здатні працювати на глибину до 90 см. Їх називають підґрунтовими плугами й використовують на особливо складних ділянках із дуже щільним чорноземним ґрунтом.

Значення глибокорозпушувачів у сучасному ґрунтообробітку

Однією з основних проблем, що виникають при оранці звичайним плугом, є ущільнення ґрунту, через що погіршується надходження води та повітря. При цьому ущільнення ґрунту поділяють на два види – поверхневе, глибиною до 30 см, та підорне, на більших глибинах. Глибокорозпушувачі допомагають боротися з такою проблемою.

Як можна зрозуміти, теоретично принцип роботи глибокорозпушувача не дуже складний, але при цьому техніка виконує дуже важливу функцію. Оскільки ґрунт не перевертається, це захищає його від ерозії чи вивітрювання корисних мінералів та мікроелементів. Крім того, розпушування значно зменшує щільність ґрунту та збільшує поглинання вологи землею, що сприяє подальшому полегшенню росту рослин та, відповідно, збільшенню врожаю.

За різними даними, використання чизельних плугів здатне збільшити врожайність із поля до 15 %. Також глибокорозпушувачі здатні боротися з підорним ущільненням ґрунту та запобігати засоленню та заболочуванню землі. Якщо ж засолення або заболочування вже є, то знищення ущільнень у процесі глибокорозпушування знизить його рівень.

Глибокорозпушувачі використовують для підготовки посіву різних видів рослин. Від просапних культур до фруктових садів та лісопосадок. Типовими видами культур, придатними для посіву після обробки поля чизельним плугом, є соняшник, картопля, пшениця, буряк...

Підсумуємо, для отримання хорошого врожаю, максимально швидкого відновлення родючості ґрунту важливо, щоб у системі технологій вирощування сільськогосподарських культур було чизелювання. А глибокорозпушувачі – одні з найкращих машин для глибокого розпушування та руйнування плужної підошви.

Повернутись до списку статей

Зв'яжіться з нами

Наш сайт, як і більшість інших, використовує файли cookie та інші схожі технології (піксельні теги і т. П.), Щоб надавати послуги, найбільш відповідають Вашим інтересам і потребам, а також збирати статистичну та маркетингову інформацію для аналізу та вдосконалення наших послуг і сайтів.

Погодитися Відмовитися Політика конфіденційності